Flytte nettsider til ny leverandør

Hvis din bedrift var tidlig ute med domene, hjemmeside og e-post på Internett, f.eks. tidlig på 2000-tallet da dette fortsatt var nytt og spennende, var det et helt annet prisnivå og kvalitet på tjenestene som ble levert. Mange bedrifter fortsetter å betale år etter år for dyre og dårlige tjenester, fordi man tenker det er tungvint og komplisert å flytte dette en annen leverandør. I de fleste tilfeller er ikke dette spesielt vanskelig, men krever litt planlegging og forarbeid.

Flytte enkle nettsider til nytt webhotell

Å flytte nettsider til en ny leverandør avhenger veldig av hvordan nettsidene er bygget opp og på hvordan publiseringsløsning de kjører på. Hvis nettsidene har blitt lagd med et vanlig program som f.eks. Dreamweaver eller Frontpage og lastet opp via FTP, så er det en enkel sak å flytte HTML sidene til en ny server. Alle HTML filer, JPG/PNG/GIF bilder og JavaScript ligger som statiske sider som kan lastes ned til din PC og opp til en ny webserver. Når alt er flyttet og testet, endrer man DNS oppføringen for domenet til den nye serveren og flyttingen er komplett.

Publiseringsløsninger er mer komplisert å flytte

Hvis nettsidene derimot bruker en publiseringsløsning, så er det en del mer jobb. En publiseringsløsning eller CMS (Content Management System) er et program som ligger på webhotellet og lar deg logge inn og redigere innholdet på nettsidene og opprette nye sider, legge til video og bilder på samme måte som man redigerer et Word-dokument eller en Powerpoint presentasjon. Disse kalles dynamiske fordi innholdet blir generert ved hjelp av maler og databaser i kulissene på webserveren.

Det finnes mange ulike CMS løsninger og WordPress er den som definitivt er mest brukt av alle. WordPress er fritt tilgjengelig for nedlasting og man har full tilgang til kildekoden, og det har derfor etablert seg et veldig stort økosystem rundt denne plattformen, med masse tredjepartsutvidelser, temaer og tilgjengelig hjelp og utviklere. WordPress står nå for 25 prosent av nettsidene på Internett.

WordPress lar seg enkelt flytte til ny server

Fordi WordPress er open-source/åpen kildekode, så har man full tilgang til all programvaren som driver nettsiden. Derfor kan man også flytte en WordPress nettside til en ny webserver relativt enkelt, så lenge man har riktig type webserver som støtter PHP og MySQL databaser. Alle leverandører av webhotell tilbyr dette, så her er det mye å velge mellom.

Kommersielle CMSer? Not so much…

På større og mer komplekse nettsider, så brukes ofte kommersielle CMSer som f.eks. Enonic, Sharepoint, Episerver og Umbraco. Her har man ikke den samme tilgangen og muligheten til å flytte malverk og andre nødvendige filer og databaser siden dette kjøres på produsenteid programvare. På disse løsningene betaler man ofte en årlig lisens og man må også ofte betale for oppgraderinger av programvaren. Fordelen med disse løsningene er at man har supportnettverk og egne rådgivere og utviklere som jobber med å sikre og vedlikeholde nettløsningen. Ulempen er at man løser seg til en leverandør og terskelen er høyere for å bytte.

På WordPress er slike oppgraderinger gratis, men man bør allikevel ha noen som er ansvarlig for nettsiden, mtp. oppgraderinger, backup og eventuell skreddersøm. Alt for mange utdaterte WordPress sider har blitt misbrukt og sperret fordi man ikke har sikret og vedlikeholdt nettsidene. Dette er selvfølgelig noe Koch Konsult kan bistå med, enten på timer eller på årlige vedlikeholdsavtaler.

Begynne på nytt med WordPress

For å flytte innholdet på slike løsninger til f.eks. WordPress må man først opprette en ny, blank nettside med en passende designmal, og så bygge denne opp ved å kopiere over innhold fra den eksisterende løsningen. Er det veldig mye innhold kan dette være en tidkrevende jobb. Har man ekstra funksjonalitet i form av f.eks. integrasjoner mot interne programmer eller spesielle skjemaer, må dette også tilpasses til WordPress. Jo mer kompleks nettsiden er, jo dyrere blir en konvertering, men fordi Wordpress har fått sitt eget økosystem av tjenester, så finnes det veldig mange som tilbyr bistand rundt dette. Man kan enkelt finne hele utviklerteam som får til hva enn man møtte ønske av skreddersøm til en rimelig pris.

Statisk side generatorer

Noe som kommer til å bli mer populært i 2016 og årene fremover er statisk-side løsninger som lar deg legge inn en enkel løsning for å legge ut innhold, så man slipper å manuelt laste opp nye sider, men som publiserer alt innholdet som statiske sider, uten databaser og ekstra programvare. Dette gjør nettsidene veldig raske og sikre og for mange kan dette være alt man trenger av en nettside.

Hvis dere syntes dere betaler for mye eller stadig opplever nedetid eller at nettløsningen er lite fleksibel og brukervennlig, ta kontakt med meg på [email protected] så kan jeg gi dere en gratis analyse. Jeg ser da på eksisterende innhold og funksjonalitet og vil komme med et kostnadsoverslag på hvor mye det vil koste å flytte nettsiden til en løsning som passer best for dere.