Hvordan webhotell bør jeg velge?

Kanskje dette er hjemmet til din nye nettside?

Kanskje dette er hjemmet til din nye nettside?

Hvis du ønsker å ha et domene, nettside og e-post, så må du først finne et webhotell. Det er mange leverandører som tilbyr dette i hele verden, i tillegg til en del ledende aktører i Norge. De siste årene har det dukket opp tusenvis av tjenester som lar deg registrere et domene og sette opp webhotell og e-post uavhengig av landegrenser.

Globalt marked for servertjenester

De siste årene har man sett en voldsom vekst i dette markedet, ofte kjent som ISP eller hosted services, mye pga. den naturlige økningen av tilkoblede land, bedrifter og mennesker på Internett. Det som i dag heter cloud eller skytjenester har gjort terskelen for nye aktører veldig lav og det er forholdsvis enkelt å starte en bedrift som videreselger slike tjenester.

For privatkunder betyr det ikke så mye hvor i verden webserveren fysisk befinner seg, så lenge prisen er riktig og responstiden for nettsiden er grei nok.

Bedrift i Norge bør ha ISP i Norge

Hvis du derimot har bedrift i Norge vil jeg anbefale å bruke en norsk leverandør av slike tjenester, f.eks. ProISP som jeg har gode erfaringer med. Det er flere årsaker til dette:

  • Enklere å finne seriøse aktører med Brønnøysundregistrerte bedrifter som har mange administrative krav til årsregnskap, dokumentasjon og revisor
  • Norske åpningstider for kontakt og support
  • Raskest responstid på webserver når den fysisk ligger i Norge

Ønsker dere et .no domene, som de fleste norske bedrifter gjør, så er det også et begrenset antall registrarer for dette. Av totalt 350 bedrifter som kan registrere et .no domene, er 304 av disse i Norge. Det er derfor enklere å samle alt på et sted og ikke ha en regning for webhotell og en annen for årsavgift for domenet.

Det norske .no domenet rangeres høyt på listen over mest troverdige domener pga strenge krav til registrering og høy bruk av DNSSec, som sikrer selve domenenavnet for forskjellige tekniske angrep.

Delt webhotell eller VPS?

Delt webhotell – enkelt og billig – passer til private og små- og mellomstore bedrifter

Skal man for første gang få seg en nettside og e-post, er det et vanlig, delt webhotell som er den enkleste og billigste løsningen. Etter man har gått gjennom registreringsprosessen hos ISPen og valgt domenenavn, får man etter kort tid tilsendt en e-post med login til ditt kontrollpanel på en server hos ISPen. Da deler man plass på en server og har begrenset med plass og serverressurser. Hvis en av de andre på den samme serveren bruker masse ressurser eller blir angrepet med store mengder trafikk (DDoS angrep), vil det også påvirke dine tjenester.

Dette blir som å leie en leilighet i en stor blokk hvor du deler fasilitetene med mange andre. Alle har sitt eget område som de andre ikke kommer inn på, men det kan bli folksomt hvis alle skal gå ut døren samtidig.

VPS – Virtual Private Server – for viderekommende med ekstra behov

Har man en krevende nettside med masse funksjonalitet og trenger e-post for hundrevis av brukere, bør man ikke velge delt webhotell. Da kan man sette opp en egen server, co-location eller en VPS – Virtual Private Server, som man får full tilgang til og kontroll over. Da står man selv ansvarlig for drift og konfigurasjon. ISPen har kun ansvar for at den har tilgang til Internett, har strøm og et stabilt driftsmiljø. VPS servere kan også være en cloudtjeneste, som betyr at den også kan utvides etter behov.

For å fortsette sammenlikningen med bolig, så blir dette som å ha en enebolig på egen tomt. Kommunen er ansvarlig for vann og avløp, men alt annet må man fikse selv. Det kan fort bli dyrt og tidkrevende hvis man må drenere eller bytte tak.

Dette krever også egne IT-ansvarlige som setter opp og drifter tjenestene i bedriften.

Webserveren som kochkonsult.no ligger på er en VPS server på Hosthatch sitt datasenter i Portlane, Stockholm.

Bistand med oppsett og konfigurasjon

Hvis dere trenger hjelp til valg av leverandør og oppsett av dette, ta kontakt! Hvis dere f.eks. ønsker å bruke Office 365 eller hosted Exhchange til e-post, men ha en enkel webserver, så setter jeg gjerne dette opp. Det kan også bli mer komplisert med oppsettet hvis man har flere domener og ønsker alt alt skal inn til samme server.

Send meg en e-post eller ring meg på 480 321 77 så ser vi hvilke løsninger som passer best for dere!